НОВО ВОЗИЛО ЗА ЈАЧАЊЕ КАПАЦИТЕТА
26.3.2011

Из пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, градској општини Палилула у Нишу обезбеђено је једно теренско возило марке HYUNDAI IX35 2.0. које је представљено јавности у селу Бубањ, у присуству чланова мобилног тима пројекта и руководства општине. Вредност возила, које је донирала Европска унија из програма Exchange 3, је 16.000 евра, без царине и пореза. На основу међународних уговара, донације из ЕУ не подлежу пореским и царинским обавезама. По речима председника општине, проф,др Игора Новаковића, ово возило је намењено јачању капацитета општине Палилула у области психо-социјалне и превентивне медицинске помоћи и стварање одрживог и интегрисаног модела "заштите у заједници", на лицу места, за осетљиве групе у друштву и активности мултидисциплинарних мобилних тимова.

Ново превозно средство ће олакашти рад мобилних тимова и надлежних служби Управе општине на терену, посебно приликом обиласка 15 насеља на сеоском подручију општине и остваривању циља пројекта а то је пружање услуга становништву. У овој фази активности услуге обухватају медицинску помоћ угрожених категорија становника у времену од 09 -14:00 сати по утврђеној динамици: обавља се мерење крвног притиска и шећера у крви, пружање лекарске саветодавне помоћи, психо-социјалне помоћи и подршке, правне помоћи. Све потребне информације о коришћењу бесплатних услуга мобилних тимова пројекта, грађани могу добити сваког дана на телефон 018/244-587 или у својим месним кацеларијама.

Градска општина Палилула-Ниш, остварује пројекат „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“ у партнерству са Центром за социјални рад «Свети Сава» у Нишу и сарадњи са општином Ћустендил (Бугарска). Током једногодишњег рада на пројекту, који се завршава 22.09.2011.године, кроз овај вид подршке, мултидисциплинарни мобилни тимови сагледаће, на територији општине Палилула, социјално угрожена, стара и изнемогла лица, децу, инвалиде, ромску популацију и особе трећег доба које су непокретне и које зависе од туђе помоћи. Због великог интересовања становништва и оправданости реализације пројекта постоји могућост да се са овом активношћу настави и по завршетку пројекта, овог пута уз подршку Министарства за рад и социјалну политику Владе Србије.

Интересантно је да општина Палилула у свом возном парку има и возило-комби које се редовно користи од јануара месеца 2007.за организован превоз ОСИ-особа са посебним потребама и инвалидитетом.

Програм EXCHANGE 3, који финансира Европска унија, њиме руководи Делегација Европске уније у Србији а спроводи Стална конференција градова и општина, представља наставак акција и мера усмерен на увођење ЕУ модела у функционисање и побољшање капацитета и ефикасности локалних самоуправа у Србији.